Blog Posts

Ово маме стварно желе

Било је лето. Сећам се да сам ишла да решавам неку папирологију у вези са породиљским. Корона у јеку, све што се тиче папира прилично компликовано и у редовним условима а у ванредним тек. Упекла звезда, асфалт се топи, ја идем са старијим сином који тад има три године. Прелазимо улицу и он тражи сладолед. Дођосмо на ону трафику преко пута Поштанске штедионице да изаберемо посластицу, кад нас тамо иза прозорчета дочека насмејано лице:

„Добар дан, како сте?

Читај даље

Koliko boli nepravda

Znate li ko je Kalimero? Nešto starije generacije sigurno se sećaju crtaća čiji je glavni lik malo crno pile sa delom ljuske od jajeta na glavi. Rođen je kao jedino crno pile u porodici među žutim pilićima a glavne rečenice koje je izgovarao su: „Pa to je prava pravcata nepravda“, „Niko me ne razume“, „Mene niko ne voli“.

Eh, Kalimero… Kad bi samo znao koliko nisi jedini…

Otkud ovaj duhoviti i druželjubivi ljubitelj pravde u mojoj priči?

Читај даље

Ја нисам талентован за писање. Имао сам двојку на писменом из српског (Савети за развој вештине писања)

Једном давно седела сам са колегиницом, професорком српског језика, која је прегледала писмене задатке. Она је радила у средњој школи а ја у основној. Већ је била завршила са оцењивањем кад ми је рекла: „Еј, молим те да чујеш ово“ и узела један рад да ми прочита. Слагала бих сад када бих написала назив теме али било је нешто у вези са пријатељством. Узе она рад једног дечка и поче да чита. Дечко је писао о свом бициклу али

Читај даље

Како да зарадиш од писања у Србији (а и шире)

Видела сам баш много људи који воле да пишу али су одустали од писања због дубоко укорењеног уверења које се генерацијама преноси кроз реченицу „Од писања не може да се живи“. Још док су деца, људима се објасни да то што су талентовани за писање и уживају у томе ипак треба да батале, јер од писања се не живи. „Па погледај само све те писце који су се мучили док су писали своје романе и једва састављали крај с

Читај даље

Како се пише речца НЕ

Када се НЕ пише одвојено а када спојено?

Да бисте живели срећан и избалансиран живот, врло је важно да знате рећи НЕ и да не радите оно што не желите (уз глагол речца не пише се одвојено). Ако радите нешто против своје воље, онда ћете се осећати непријатно (уз прилог речца не се пише спојено). Могла бих да кажем да ако не умете (опет глагол) да кажете НЕ онда када треба, и нисте (глагол али ипак спојено) себи

Читај даље

Како да се ваше дете заљуби у читање

Како код деце развити љубав према читању?

Ако сматрате да је читање важно и да је добро за развој деце (као што и јесте) а нисте сигурни како то да урадите, овај текст вам нуди решење.

Најједноставнији и најсигурнији начин је – читајте и ви. Лични пример је најбољи облик васпитања и све што бисте волели да изградите или развијете код своје деце, требало би и ви да радите.

Међутим, шта ако сте у групи људи

Читај даље

Како да даш отказ на сигурном послу

Пре него што ти одговорим на ово питање, врло је важно да добро размислиш и сазнаш да ли заиста желиш да даш отказ или те само его гура на ту страну зато што је то модерно. Сви причају о промени посла, преласку у предузетништво, каријерним заокретима, прављењу бизниса од хобија, па хајде и ја да се прикључим. Седнеш лепо, самостално или са неким стручним лицем (психотерапеутом, коучем…) и добро пречешљаш шта је то што стварно желиш.

Ако после

Читај даље

Шта сам научила од своје слепе другарице

Док сам студирала књижевност, на једном испиту, игром случаја (као што то увек у животу бива) упознала сам једну посебну девојку, Снежу. Након завршеног испита по индексе је требало да дођемо касније поподне тако да је требало баш дуго да се чека с обзиром на то да се испит завршио пре 12.00. За Снежу је то била отежавајућа околност јер њена пратња (у осовм случају њена рођена сестра) није могла да остане да чека тако дуго.

А шта ће Снежи

Читај даље

Зашто је важно знати правописна и граматичка правила (као и тачно значење речи)

Данас када се готово сва комуникација преселила на интернет, заиста много људи пише. Осим тога што је писање постало главни начин комуникације, много људи пише да би изразило свој став о одређеној теми, продаје се уз помоћ писане речи (копирајтинг), неки пишу из забаве, неки ради подучавања итд. Намеће се питање шта се у овој ситуацији догађа са језиком.

Не само мој већ и општи утисак је да се језик квари јер људи пишу и објављују не поштујући правописна и

Читај даље

Прича без смисла

Ово је текст који пишем без икаквих очекивања. Не знам ни о чему ће бити нити да ли ће бити објављен, јер, пишем га без икаквих очекивања.

Зашто?

Не знам. Ваљда зато што имам потребу да пишем. Само то. И желим да само њу задовољим. Тако да ће ово бити текст из кога ништа нећете научити, који не пружа ниакакав савет, који не одговара ни на какво питање, не бави се актуелним друштвеним темама. Пишем га ради писања. Јер зато

Читај даље

Site Footer

Sliding Sidebar

© 2022 Copyright: tijanamaric.rs
-->