Како да зарадиш од писања у Србији (а и шире)

Видела сам баш много људи који воле да пишу али су одустали од писања због дубоко укорењеног уверења које се генерацијама преноси кроз реченицу „Од писања не може да се живи“. Још док су деца, људима се објасни да то што су талентовани за писање и уживају у томе ипак треба да батале, јер од писања се не живи. „Па погледај само све те писце који су се мучили док су писали своје романе и једва састављали крај с крајем“ наводе као аргумент они који верују да писање не може да буде посао.

Е онда је дошло неко друго време када све више доказа искаче са свих страна да је не само могуће живети од писања, него и да се добро, баш добро може зарадити. Такође, већ је јасно и да писац не мора да пише само књиге и да постоји нешто што се зове онлајн писац.

Зато, пре него што пређем на конкретна занимања, дала бих вам следећи савет:

Никада, ама баш никада немојте деци говорити да не могу нешто да ураде. Чак и кад кажу да ће ходати по води или конструисати ракету којом се путује од планете до планете за 15 минута.

Када дете пожели тако нешто што одраслим људима делује немогуће, није уопште важно да ли ће се то икада остварити баш у том облику у ком је изречено. Важно је сачувати веру у то да је могуће. А ако кажете детету да не може нешто да оствари, онда му рушите самопоуздање и поверење у живот.

Сада ћу вам представити неколико занимања којима се можете бавити ако желите да зарађујете од писања (ви или ваше дете). Оно што је одлично код ових занимања је што их можете радити и као примарни посао и лепо зарадити за живот, можете се њима бавити и као додатним послом или вам могу бити хоби од ког зарађујете. Поред тога ово су занимања која можете радити са било ког места на планети, потребна вам је само интернет конекција и лаптоп.

Copywriter

Можда сте до сада већ чули за копирајтере али не знате шта је то што они раде (а још мање како или колико зарађују). Најједноставније речено копирајтери пишу текстове чији је циљ да читалац на крају читања одређеног текста предузме неку акцију. Најбоље ћу вам то илустровати кроз примере. То су сви они текстови у рекламама, сви текстови које прочитате на интернету и на крају вас позивају да нешто урадите (да кликнете на неко дугме, линк или да поручите нешто). Дакле, то су текстови који на крају позивају на акцију а пре тога вам дају објашњење због чега би требало да предузмете баш тај корак на који вас позивају на крају.

Ево конкретног примера:

Желиш да зарађујеш писањем?

Постани Copywriter. Овладај техником писања које привлачи циљану поблику и зарађуј са било ког места на планети. Пријави се на курс копирајтинга.

Ово је један краћи *копи (*назив за копирајтерски текст енгл. copy). Наравно ови текстови могу бити и много дужи.

Већ вам је јасно да је у данашње време када се велики проценат пословања преселио онлајн, ово веома тражено и добро плаћено занимање.

Ко може да буде Copywriter?

Свако ко жели да пише и има вољу да научи правила копирајтинга. Наравно да је неопходно учити како се то ради. „Нико се није научен родио на овај свет“ што би рекао Доситеј Обрадовић. Није довољно оно знање о писању које смо понели из основне и средње школе. И није да баш научите само пар правила па одмах млатите велику лову. Потребно је мало више труда и вежбе али оно што је супер је да можете добро да прођете и као почетник. Није потребно да прво учите годинама па тек онда почнете да радите, већ научите основно а остало брусите успут док радите и продајете своје текстове.

Где све могу да се користе услуге копирајтера?

Као копирајтер писаћете за сајтове, било коју од друштвених мрежа (Instagram, Facebook, LinkedIn), правићете лендинг странице (као пример нудим вам моју лендинг страницу за њузлетер Магија речи, погледајте је овде), писаћете њузлетере, рекламе, слогане, сценарија за видео садржај, описе производа итд. Можете радити све од наведеног а можете се усавршити из само једне области. Опет вам дајем мој пример: ја највише радим лендинг странице и Newsletter. Ако желите да видите како то изгледа можете се пријавити овде на мој њузлетер који шаљем сваког петка.

Content Writer

За реч Copywriter не постоји превод на српски језик али Contetnt Writer би се могло превести као писац садржаја. Ово занимање подразумева да пишете (креирате) садржај за интернет (сајтове, друштвене мреже). Главно питање је која је разлика између копирајтера и контентрајтера? Разлика је у томе што писац садржаја пише и информативне и текстове едукативног или забавног карактера који имају за циљ да се неко или нешто представи на интернету. И копирајтерски текстови такође могу да едукују, забављају, информишу али они обавезно имају за циљ да ангажују публику а  циљ ових других текстова је презентација на интернету.

Да ли једна особа може да ради и једно и друго?

Одговор је да. Ево ја на пример радим и једно и друго.

И како то сад функционише? За кога раде ови онлајн писци?

Па прво сви раде за себе јер од писања зарађују за своје потребе али битно је да ту направим једну разлику. Copywriter и Content Writer могу да пишу за себе и свој бизнис. Дакле, ако имате свој производ или услугу и желите да се представите на интернету кроз писану реч, можете са тим циљем да постанете копирајтер или контентрајтер. Или може то да радите уместо других људи којима је потребна презентација у онлајн свету. Ви сте писац и имате своје клијенте уместо којих пишете текстове.

Блогер

Блог такође можете да водите за себе и за друге. Он је нешто као лична карта на интернету, место које људи користе да представите себе или своју услугу/производ/бизнис. Ако радите као копирајтер или контентрајтер, блог постове ћете писати уместо других људи који желе да изграде бренд на интернету или презентују свој бизнис а немају времена, жеље или воље да се сами баве писањем.

Од блога може да се зарађује и на друге начине. Можете својим текстовима да се добро позиционирате на Гуглу (Google) и онда продајете рекламни простор на свом блогу.

Могућности су стварно непрегледне, међутим постоји нешто што је веома битно и тиче се свих наведених занимања. Морате одлично да знате српски језик (или језик на коме пишете). Врло је важно да сте писмени, да су вам реченице разумљиве и да преносе јасну поруку. Ово је важно зато што као Copywriter и Content writer немате лектора за своје текстове (мада га можете унајмити ако вам је лакше да платите ову услугу него да научите граматику). Недовољно познавање граматике језика на коме пишете не треба да вам буде препрека да постанете писац за интернет јер све се може научити. Немојте да вас је срамота да обнављате знање или учите оно што нисте знали из матерњег језика, већа је срамота да пишете неписмене и неразумљиве текстове.

Хајде сада да разбијемо једно негативно уверење када је наш матерњи језик у питању. Ако се упустите у воде онлајн писања, десиће се сигурно да вам кажу како су траженији писци који пишу на енглеском језику. Не знам, можда и јесу, нисам се позабавила тим истраживањем, али зашто је важно који су траженији? Ако и јесу, то чак отвара више простора за оне који пишу на српском језику. Има много бизниса на нашем тржишту који желе да се представе на интернету и траже квалитетне копирајтере. Потражња постоји и велика је, тако да уопште није битно који су траженији. Ако пишете само на српском језику (као ја), има посла, без бриге.

Зато, ако желите да се опробате као писац, граматику у руке и само напред. За почетак интернет је велико пространство на коме ћете наћи прегршт информација о томе како да зарадите од дивне вештине зване писање.


За крај желим да вам испричам једну причу из основне школе. Ући ћемо заједно у временску машину и вратити се више од две деценије уназад.

У трећој клупи средњег реда седи Дарко а у другој клупи до прозора седим ја. У току је писмени задатак из српског језика. Ја мало гледам кроз прозор, мало вртим оловку у рукама, чекам инспирацију и с времена на време нешто запишем на папир поред вежбанке. Правим концепт свог састава. С десне стране допире тихо и шиштеће: „Пст, пссст“. Подигнем поглед кад оно Дарко се презнојава и нервозно ми добацује: „Дај једну реченицу!“ После нам је ова изјава постала као слоган за све оне који су муку мучили да саставе текст на задату тему а за оцену коју желе.

Погледам коју тему пише и на комаду папира напишем му пар реченица. Он узме, прочита шта пише на папирићу па ме погледа озарено. „То“ добаци ми шапатом и почне коначно да пише. Ја се само осмехнем и наставим даље. Свако од нас успешно је завршио свој рад и добили смо оцене које смо желели. Не подржавам преписивање, Дарку сам написала само неколико реченица које су покренуле његову инспирацију и олакшале му посао а то је био мој главни циљ. Да некоме буде лакше, то ми је и дан данас циљ када пишем уместо других.

И, јесте ли већ пригрлили граматику и спремили се за даље истраживање?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

© 2022 Copyright: tijanamaric.rs
-->