Dnevnik: Počni još danas sa pisanjem svoje priče

2.1.2023 19:28

Ovaj tekst će vam pomoći da počnete sa pisanjem dnevnika koje tako dugo odlažete. Postoji neka čudnovata kočnica koja muči ljude kada je pisanje dnevnika u pitanju. Osećaju da treba da se late olovke i papira, žele, neki stalno i pokučavaju ali nešto im ne dozvoljava da se konačno otvore i krenu.

Razlozi za ovo mogu biti razni, od blokade koja je nastala još u osvnovnoj školi kada vam je učiteljica rekla da i niste baš za pisanje pa sve do lenjosti, prokrastinacije i perfekcionizma.

Ovaj tekst se neće baviti konkretno blokadama, kako one nastaju i mogućim načinima za njihovo rešenje, već će vam dati uputstva kako da krenete a da na blokade uopšte ne mislite. Samo ih preskočite, počnete, a one će se kasnije rešavati kroz pisanje dnevnika (ovo je tajna ali otkrih vam je odmah na početku).

Pisanje je lekovito

Sigurno ste čuli izreku da je pisanje lek za dušu. Kako to? Lekovitost pisanja potiče od toga što čovek stupa u jaku vezu sa samim sobom u trenutku kada piše. Posebno je ovo važno danas kada postoji bezbroj ometača naše pažnje kao i tako brzi priliv informacija da nismo u stanju da ih sve obradimo a samim tim ni da ih se otarasimo.

Zbog svakodnevnog velikog priliva informacija, može nam se desiti da se vrtimo u začaranom krugu kao hrčak u svom točku. Za hrčka je to možda u redu jer za njega je to fizička vežba ali za nas, vrtenje u misaonom krugu obično predstavlja preveliko opterećenje i situaciju zbog koje dolazi do anksioznosti, nervoze  i drugih neprijatnih stanja.

Kao što se ujutru i uveče umivamo, tuširamo i obavljamo druge radnje za higijenu tela, isto tako možemo pisanje dnevnika da shvatimo kao higijenu uma. Odlazak na psihoterapiju takođe je deo ove vrste higijene, ali to možemo da posmatramo kao odlazak kod frizera ili kozmetičara, stomatologa ili nekog drugog stručnjaka za ono što nam je trenutno potrebno na fizičkom planu (ne radimo to svakodnevno). Ali redovnu higijenu tela obavljamo sami svakog dana. E tako i svakodnevno zapisivanje događaja i emocija blagotvorno deluje na naš organizam.

Istraživanja pokazuju da pisanje o iskustvima i pratećim emocijama jača imunitet, smanjuje stres i poboljšava duševno zdravlje.13 pravila mentalno jakih ljudi, Ejmi Morin

Kako da počnete

Bez obzira na to da li mislite da znate da pišete ili ne, ako u vama tinja želja za pisanjem, treba to da uradite, treba da počnete. A i na kraju krajeva nećete ni znati da li je stvrno za vas ako ne probate.

Pisanje dnevnika nije moranje, već uživanje i nešto dobro što radite za sebe. Nemojte sebi to predstavljati kao obavezu i pisati zato što svi pišu, već zato što želite da isprobate nešto novo za vas i vidite kako to VAMA leži.

Svako od nas u sebi ima priču koja čeka da bude ispričana. Ta priča razlikuje se mnogo od onoga o čemu razgovaramo svakodnevno sa ljudima koji nas okružuju. Ni ne zanamo koliko je to različito i šta se sve u nama nalazi dok ne počnemo o tome da pišemo.

Tek kada sednete ispred belog papira sa olovkom u ruci, osetićete kako se pred vama otvara novi prostor, kao neka nova dimenzija u kojoj niste bili do sada. Dok pišete, sve vreme bićete u njoj. Vreme stane, priča teče i tačno dođe trenutak koji osetite kao kraj. Tada zatvorite svoju svesku i osetite čistotu uma koja je upravo nastala.

Savršeno za početak.

Ako se pitate o čemu tačno da pišete, evo nekih predloga:

  1. Sada osećam…
  2. Danas se dogodilo
  3. Šta me raduje?
  4. Često razmišljam o…

Evo još jednog predloga. Uzmite neku knjigu. Nasumično je otvorite i zatvorenih očiju spustiti vrh olovke na stranicu. Reč koju ste dotakli, neka bude vaša reč za početak.

U svojoj knjizi Pisanje kao lek predstavila sam još detaljnije kako je to pisanje lekovito. U njoj ćete naći još više ideja za pisanje dnevnika. Poručite je slanjem poruke na email tijana.saga@gmail.com.

Uživajte u pisanju. Pisanje je igra koja rasterećuje um i neguje dušu.

Ostali blogovi

Ovo mame stvarno žele

Čitaj dalje

Koliko boli nepravda

Čitaj dalje

Ja nisam talentovan za pisanje. Imao sam dvojku na pismenom iz srpskog

Čitaj dalje