Зашто је важно знати правописна и граматичка правила (као и тачно значење речи)

Данас када се готово сва комуникација преселила на интернет, заиста много људи пише. Осим тога што је писање постало главни начин комуникације, много људи пише да би изразило свој став о одређеној теми, продаје се уз помоћ писане речи (копирајтинг), неки пишу из забаве, неки ради подучавања итд. Намеће се питање шта се у овој ситуацији догађа са језиком.

Не само мој већ и општи утисак је да се језик квари јер људи пишу и објављују не поштујући правописна и граматичка правила. Осим што то оставља веома лош утисак о особи која пише, може да остави (и оставља) далекосежне последице на развој језика. Није ли то велика одговорност оних који своје текстове објаљују?

Шта је главни проблем?

Проблем је то што сви који су се латили тастатуре и објављивања на интернету, мисле да су апсолутно писмени. Неки су и свесни да греше, али мисле да је то у много мањој мери него што заправо јесте. Све ово се дешава зато што људи са учењем и обнављањем знања српског језика заврше са изласком из школе. У зависности од тога којим се послом особа бави, то заиста може и бити довољно. Али, ако човек свакодневно објављује своје текстове, требало би да стално ради на обнављању знања језика на коме пише.

Да се разумемо, ово не значи да не постоје писмени људи. Далеко од тога! Такође не значи да говорим о томе којих има више. То истраживање нисам урадила већ износим мишљење на основу великог броја прочитаних текстова на разним блоговима и друштвеним мрежама. Овим текстом само желим да укажем на то због чега је важно да крајњи резултат (објављени текст) буде јасан, разумљив и сређен.

Разлози због којих је првенствено важно да будете писмени ако објављујете свој писани садржај су следећи:

 1. Споразумевање и разумевање

Ако не испоштујете нека правописна и граматичка правила или не користите речи у складу са њиховим значењем (било основним било метафоричким), може доћи до нејасноће, погрешног преношења поруке чак и до великих неспоразума. Много се пише и много се чита на интернету а неадекватно пренесена порука може да доведе до опште збуњености. Осим што не знамо шта је писац хтео да каже (и то не зато што је у питању уметнички дубок текст са обиљем стилских фигура), остајемо замагљеног ума са погрешно схваћеним смислом.

Као илустрацију овде ћу употребити пример глагола комуницирати. Масовно се у савременом писању тај глагол користи уз акузатив а правилно је користити га уз инструментал. Ево како то изгледа на примеру:

Комуницирали смо важне поруке кроз текст. – НЕПРАВИЛНО

Комуницирали смо са публиком о важним порукама текста. – ПРАВИЛНО

Као што видите разлика у значењу је огромна. Заправо прва реченица на српском језику ни нема значење. То може да значи пренели смо важне поруке кроз текст, упутили смо… саопштили смо… али онда то тако треба и рећи.

Пример (не)употребе зареза која доводи до забуне:

Не дозволите да вам објасним.

Не, дозволите да вам објасним.

И ове две реченице имају различито значење и то потпуно супротно а „само“ један зарез прави ту разлику.

Када је значење речи у питању, веома добар пример је и придев „приземан“. Његово основно значење је „онај који је при земљи“ нпр. приземна кућа, а пренесено значење (метафоричко) односи се на карактерну особину „неук, дегутантан, неморалан, површан“. Многи данас овај термин користе као комплимент да би описали особу која је реална и чврсто стоји на земљи не знајући да су заправо увредили особу за коју су рекли да је приземна.

 • Неписменим текстом остављате утисак недовољно образоване, немарне или непрофесионалне особе

Чим се појављујете на интернету, занчи да имате нешто да саопштите свету и да желите да се чује за вас. Вероватно вам је важно и какав ћете устисак оставити на своју публику.

Замислите сада ситуацију да одете на пословни састанак са важним клијентом или директором фирме у којој радите или као професор уђете у разред у оделу које на себи има уочљиве мрље од масти или кечапа. Како бисте се осећали? Шта мислите шта би о вама мислио онај преко пута вас?

Слажем се да одело не чини човека, али сам сигурна да не идете флекави и масни на посао. Ма чак ни у кући! Е, граматичке и правописне грешке су много горе за ваш јавни наступ него флекаво одело.

 • Неписменим текстовима кварите језик

Текстови са граматичким и правописним грешкама утичу неповољно на даљи развој језика. Знате ли колика је то одговорност? Замислите само шта ће се онда десити са језиком у будућности.

Знам да српски језик није лак, али ако већ желите да се на њему изразите, имате идеју, важну поруку, желите неког да забавите, да побољшате свој бизнис итд. било би лепо да се ангажујете на пољу матерњег језика. Зар све наведено нису довољни разлози да се потрудите да оно што пишете буде јасно, лепо за око и разумљиво?

Ако се десило да сте читајући овај текст открили да правите неке од наведених грешака, молим вас не очајавајте. Стварно је људски грешити и стварно никад није касно да се промени правац и исправи оно што је рађено како не треба. Важно је да је човек свестан и да жели да ради на себи.

Како да избегнете грешке у писању?

Није спрски језик лак али није ни толико тежак. Само је потребно посветити му се мало и повремено обновити градиво из основне школе. То се данас може урадити на разне начине јер има заиста много професионалних људи који се на друштвеним мрежама и блоговима баве питањима језика. На њиховим профилима наћи ћете безброј потпуно бесплатних објашњења разних језичких недоумица.

На платформи Кампстер постоји бесплатни правописни курс српског језика.

На мом сајту можете скинути бесплатни мали приручник са 7 најчешћих недоумица како се шта пише или каже. Ако вас мрзи да тражите, само кликните овде и преузмите свој примерак.

Оно што је стопроцентно сигурна варијанта је да набавите један примерак „Правописа српског језика Матице српске“.

Осим наведеног, ја вам током маја 2021. нудим и могућност бесплатних двадесетоминутних консултација у вези са правописом и граматиком. Да резервишете термин, пишите ми на tijanamaric22@gmail.com

2 comments On Зашто је важно знати правописна и граматичка правила (као и тачно значење речи)

 • Јако користан и сјајан текст. Стигох до њега брзим прстима преко Магије речи, муњаним мисленим кочијама 😉

  Држим до тога да све што објављујем буде правописно исправно, што не значи да ми увек успева. Намера да се пише и прича о значају језика и правопису, много је вреднија и од добити да не будемо неписмени када објављујемо нешто на вебу (и не само тамо, већ и у свакодневном говору).

  И зато једно велико ХВАЛА, Тијана!

  Чувајмо српски језик, он само нас има ♥️

  • Хвала ти, Марија! Баш си лепо све објаснила и драго ми је да учествујеш у мисији чувања језика <3

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

Sliding Sidebar

© 2022 Copyright: tijanamaric.rs
-->